Scroll Top

Allt om ditt boende

Här följer tips på vad man kan tänka på i sitt boende. Om du känner dig det minsta osäker på vad du får eller inte får göra eller undrar hur du ska gå tillväga, ring eller maila oss så försöker vi hjälpa till.

Vad behöver du hjälp med

Hela hyran ska enligt hyreslagen betalas i förskott senast sista vardagen före varje kalendermånads början. Vi skickar ut avierna kvartalsvis vilket innebär att du får tre avier per utskick. Du hittar även dina hyresavier genom att logga in på Mina sidor DH. En saknad hyresavi är inte en godtagbar ursäkt för en sen hyresinbetalning. Saknar du en hyresavi är det viktigt att du hör av dig till oss på info@hellstedt.se innan förfallodatum.

Autogiro

Autogiro är ett enkelt sätt att betala hyran i tid då pengarna överförs automatiskt till oss från ditt konto i slutet av varje månad. Läs mer om autogiro här.

Manuell betalning

Du betalar in din hyra till det bankgironummer och uppger det OCR-nummer som du hittar på din hyresavi. Du kan se dina avier och OCR-nummer genom att logga in på Mina sidor DH.  

Betala hyran i tid

Om du inte betalar hyran i tid skickar vi en påminnelse med en påminnelseavgift om 60 kr. Om hyran ändå inte betalas skickas avin vidare till vårt inkassobolag Ropo Capital. Vid upprepade försenade hyresinbetalningar kommer ett varningsbrev skickas ut med information om att uppsägning kommer att ske om du inte vidtar rättelse.

Vi har uppdaterat samtliga switchar i vårt bestånd, med hastighet upp till 1 000 Mbit/s.
 

Tele2 – Kundtjänst: 90 222
För aktuell information om kanalutbud som ingår gå in på
www.tele2.se/kundservice/tv-och-play/grundutbud.
För bredbandsalternativ gå in på www.tele2.se/bredband


Telia – Kundtjänst: 90 200
För aktuell information om kanalutbud som ingår gå in på telia.se/produkt/kollektiv-bas.

Aktivera dina tjänster genom att gå in på telia.se/aktivera. Kom igång med dina tjänster på telia.se/komigang. Behöver du hjälp, kontakta Telia på 020-20 20 70.

De inloggningsuppgifter du behöver för att komma igång med tv-tjänsten, hittar du på
telia.se/mitt-telia. På telia.se/mitt-telia kommer du också igång med streamingtjänsten Telia Play.

Öppen fiber:
Det går nu också att beställa öppen fiber via Telia (Zitius), se bifogade dokument. Öppen fiber möjliggör val av ytterligare tjänsteleverantörer i tillägg till Tele2 och Telia.

Telia TV & Streaming Bas – Aktivera dina tjänster (.pdf)

Öppen fiber från Zitius – med kollektiv TV (.pdf)

Du får själv måla och tapetsera i ditt boende. Arbetet ska vara fackmannamässigt utfört. Om du använt fel material, varit slarvig eller valt extrema färger/ mönster kan du bli tvungen att återställa eller bli ersättningsskyldig. Målade ytor ska vara målade och tapetserade ytor ska vara tapetserade. Sprutlackade snickeri t.ex. köksluckor, ska vara sprutlackade.

Som hyresgäst får du inte bygga om lägenheten. Sätta igen eller ta upp dörrhål, bygga om kök eller badrum samt ta bort fast inredning. Inte heller ta bort befintligt golv som ligger i lägenheten. Detta blir du tvungen att återställa eller blir ersättningsskyldig för vid en eventuell avflytt.

  • Borra inte i kaklet i badrum/ duschrum. Kaklet kan spricka eller så kan man råka borra i tätskiktet. Det kan leda till att fukt vandrar in bakom. Ett alternativ är istället självhäftande krokar, duschkorgar m.m. eller korgar som man hänger på duschblandaren samt fristående möbler.

  • Tänk efter när du ska borra upp tavlor, hyllor m.m. så det inte blir fel eller onödigt många borrhål. Använd alltid rätt plugg/ skruv och verktyg. Om man är osäker på vad man ska använda kan man alltid fråga i järnhandeln.

  • Ett tips när man ska borra ett hål på en vägg med tapet är att först försiktigt skära ett kryss i tapeten och vika upp flikarna innan du börjar borra. Vid en eventuell flytt kan du ta bort skruv/ plugg och vika tillbaka tapetflikarna.

  • Borra inte upp hyllsystem över en hel vägg, det blir många hål på samma vägg och det kommer du att få återställa. Vad gäller tv, använd bordsstativet. En vägg-tv lämnar många stora hål som kan vara svåra att återställa vid en eventuell flytt.

Om det är förberett för diskmaskin eller tvättmaskin i din lägenhet går det bra att sätta in detta. Tänk på att alltid använda ett auktoriserad företag för sådana installationer. Vid insättning av diskmaskin, tänk på att alltid spara köksskåpet som blir över för återmontering vid flytt. Skåpet förvars lämpligen i förrådet. 

  • Tänk på att möbler kan ha vassa fötter så sätt möbeltassar under varje möbel för att undvika repor/ skador på golven.

  • Blomkrukor kan ibland avge fukt undertill och förstöra fönsterbänkar och golv. Använd fat under krukan eller sätt möbeltassar under krukan för att ge lite distans till underlaget den står på.

  • Tänk på att om din säng inte har en gavel och står direkt mot väggen kan det lätt bli fettfläckar. Stora markanta fläckar klassas som åverkan och kan debiteras dig vid avflytt eller så blir du tvungen att återställa.

  • Att göra rent kakelväggar och klinkergolv i badrum kan lätt glömmas bort men om man inte gör det regelbundet kan mögel börja växa i smuts- och tvålresterna. När en rödaktig ton börjar framträda på kakelfogarna är det hög tid att göra en rejäl rengöring.

Förråd kan ibland drabbas av oförutsedda händelser även om vi gör vad vi kan för att motverka det. Här kommer några enkla råd för att minska risken att dina saker skadas om förrådet drabbas av exempelvis skadedjur eller vattenläckage. 

 

Förvaring 

 

  • Förvara dina saker en bit upp från golvet, t ex på en hylla. Ställ inte pappkartonger direkt på betonggolvet. 
  • Använd plastlådor med lock. 
  • Textilier kan med fördel förvaras i vacuumpåsar. Då tar de både mindre plats och är skyddade. 

 

Håll god ordning 

 

  • Se över ditt förråd ofta samt rensa och städa för att undvika att det blir överfullt. Saker du inte behöver kan du skänka eller sälja. 
  • Trasiga möbler, madrasser och dylikt ska lämnas på närmaste återvinningscentral, se svoa.se. Har du inte bil kan du använda någon av de transporttjänster som finns tillgängliga idag. 

 

Minska risken för stöld 

 

  • Minska risken för stöld genom att inte ”skylta” med värdefulla saker eller helt enkelt inte förvara sådant som är dyrt och eftertraktat i ditt förråd. 

 

Har du en gällande hemförsäkring? 

 

Det du förvarar i ditt förråd omfattas av din hemförsäkring. Stäm av med ditt försäkringsbolag vilka regler som gäller för dig innan du väljer vad du ska förvara där. Tänk på att saker som har affektionsvärde kan ha större värde för dig personligen än vad ett försäkringsbolag kan ersätta dig för. 

Allmän information angående Grovsopor

Grovsoprummet är endast till för att slänga större förpackningar, kartonger och dylikt. Det är absolut förbjudet att slänga farligt avfall, elavfall eller möbler.

  • Om ni har grovafall, miljöfarligt avfall och saker till återbruk hänvisar vi till Stockholm Vatten och Avfall Returrundan
  • Mediciner som gått ut lämnas på närmaste apotek.
  • Har man större artiklar, såsom möbler eller större elavfall, som är trasigt, hänvisar vi till Stockholms stads återvinningscentraler. Stockholm Vatten m. fl. andra företag, kan hämta och slänga möbler åt er.
  • Har man möbler, elartiklar och dylikt som fortfarande är fint och fungerande, hämtar större hjälporganisationer gärna det.
  • Kläder och skor slänges på återvinningscentralerna. Om de fortfarande är hela och rena kan de lämnas på second hand-butiker såsom Röda Korset, Emmaus m. fl. 

Matavfallsortering

  • Sortering av matavfall införs löpande i våra fastigheter och är nu på plats i de flesta av våra hus. Vissa hus där det är säckar, sopnedkast och sopsug har fått dispens, men kommer att få möjlighet att sortera ut sitt matavfall efter sommaren 2024. I dessa hus införs ett annat system där man kastar sitt matavfall i samma fraktion som restavfallet. 
  • Papperspåsen ska förvaras i påshållaren för att hållas luftig och undvika dålig lukt och genomfuktning.
  • Låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen.
  • Fyll inte högre upp än till den streckade linjen på insidan av papperspåsen.
  • Lägg aldrig papperspåsen i en plastpåse när du lägger den i det bruna kärlet, det förstör möjligheten att göra biogas och biogödsel av matavfallet.

Här kan du läsa mer om vad som får slängas och hur du sorterar matavfallet (.pdf)

Fastighetsnära insamling (FNI)

Vi har börjat införa fastighetsnära insamling i våra hus där så är möjligt. Där kommer man att kunna kasta kartong, plast, glas, metall och tidningar i soprummen utöver rest- och matavfall.

Här kan du läsa vad du får kasta i dessa fraktioner, om miljörum finns i ditt hus (.pdf)

  • De flesta inbrott i lägenheter sker genom ytterdörren. Därför är det bra att låsa dörren (ej tillhållarlåset av utrymningsskäl) även när du är hemma.

  • Nästa ingångsväg är via fönster eller balkongdörr. Se till att dessa är stängda och låsta när du inte är hemma.

  • Forskning visar att det mest effektiva sättet att minska risken för inbrott är att starta grannsamverkan. Samverkan med grannarna bygger på att vara uppmärksam på ovanliga företeelser i området. Ställ gärna en vänlig fråga till okända personer om de behöver hjälp med något. Ofta besöker och utvärderar inbrottstjuvar sina objekt innan tillslag och därför kan det vara bra att vid misstanke notera okända bilars registreringsnummer, färg och modell. Det är också viktigt att grannar hjälps åt för att få era bostäder att se bebodda ut även om ingen är hemma. Be därför någon att hålla uppsikt, ta in post och peta in post som sticker ut när du är bortrest. Var försiktig med att skylta på sociala medier att du ska resa bort.

  • Ge ALDRIG ut portkoden till obehöriga och släpp inte in någon du inte känner igen.

  • Tillse att port- och källardörrar alltid går igenom ordentligt efter er.

Utrymning

Trapphuset utgör utrymningsväg. I utrymningsväg får det inte finnas blockerande eller brännbart material t ex barnvagnar, möbler, soppåsar eller tid­ningspapper. Alternativ utrymningsväg utgörs av räddningstjänstens stegutrustning som når bostaden via fönster eller balkong. Lägenheter som endast har fönster mot gården evakueras genom trapphuset.

Brandvarnare

Varje bostad ska ha minst en brandvarnare. Den bör kontrolleras / testas av lägenhetsinnehavaren minst en gång per år. Börjar den avge svaga signaler tyder detta på att batteriet börjar ta slut. Detta ska då omedelbart bytas, vid problem meddelas fastighetsskötaren.

Brandcellsgränser

En bostadslägenhet utgör en egen brandcell som ska motstå en brand i 60 minuter.

Brandfarliga varor – vätska och gas

I en bostadslägenhet får det endast finnas brandfarliga varor för hushållets behov.

Att tänka på:

  • Förse din bostad med en handbrandsläckare, t ex en pulversläckare på minst sex kilo med effektivitetsklass 43A233BC och en brandfilt.

  • Lämna inte levande ljus obevakade.

  • Se över dina elektriska apparater och transformatorer/laddare.

  • Om det börjar brinna i en kastrull, flytta den från plattan och kväv branden med ett lock. Använd aldrig vatten om det brinner i olja!

Om det börjar brinna

  • Rädda
    Det första och viktigaste steget är att du räddar dig själv och andra som är i fara.
  • Varna
    Varna andra i närheten så att även de kan sätta sig i säkerhet.
  • Larma
    När alla är i säkerhet ska du larma genom att ringa SOS Alarm på 112.
  • Släck
    Om det rör sig om en brand, och när allt ovan är gjort kan du själv försöka släcka elden.


För ytterligare information

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Brandskyddsföreningen

Storstockholms brandförsvar

  • Det är extra viktigt att visa hänsyn till varandra mellan kl. 22.00 – 07.00. Anpassa därför volymen på tv, dator och stereo så att du inte stör övriga boende. Tänk även på att inte spola mycket vatten nattetid, då det kan störa Era grannar.

  • Borra och spika inte i väggen efter kl. 20.00.

  • Tänk på att det är lyhört i trapphusen så smäll inte igen lägenhets- eller hissdörr efter Er, speciellt inte sent på kvällen.

  • Det är förbjudet att ställa t ex möbler, barnvagnar, cyklar, mattor m.m. i trapphuset pga. brandsäkerhetsskäl. Det försvårar även för städpersonalen att städa ordentligt.

  • För allas trevnad är det inte tillåtet att ställa soppåsen utanför Er ytterdörr, den luktar och kan ibland även läcka.

  • Det är inte tillåtet att röka i fastighetens allmänna utrymmen så som trapphus, hiss, tvättstuga, vind och källare. Släng inte heller Era fimpar ute på marken utan visa hänsyn mot Era grannar och plocka upp dessa.

  • Ha tillsyn över Era husdjur så de inte förorenar gårdar, springer lösa i fastigheten eller orsakar störande ljud.

  • Det är inte tillåtet att mata fåglar av hygieniska skäl, detta drar till sig skadedjur som möss och råttor.

  • Tvättstugan har alla hyresgäster gemensam tillgång till och ansvar för. Det betyder att Ni själv städar upp efter Er i tvättstugan. Den ska lämnas ren och fräsch, så som Ni själv vill tvätta i den. Vilka tvättregler som gäller hos Er hittar Ni i Er tvättstuga.

  • Anmäl genast fel och brister som uppstår i lägenheten. Om fel uppstår med en större skada som följd och Ni inte har anmält det, kan Ni bli ersättningsskyldig.
Tack för att Ni visar hänsyn till alla boende i huset!

När det börjar bli varmt och fler vill använda gårdarna i det fina vädret, kommer här några saker att tänka på när man använder gårdarna för att alla ska trivas!

  • Alla får använda samtliga möbler som finns på gården, det inkluderar då även möbler som man satt dit själv.

  • Man kan aldrig passa platser på gården utan alla har tillgång till hela gården.

  • Tar man med saker ut på gården tar man även med dessa saker in. Det kan vara allt från skräp, matrester till leksaker och grillar.

  • Man får grilla på gården om man inte stör andra. Man ska förvara sin grill hos sig själv. Se till så att den är ordentligt släckt och kall innan man tar in den. OBS! Viktigt att uppdatera sig om det råder eldningsförbud och respektera detta.

  • Om man väljer att röka på gården ska detta ske på ett par meters avstånd till samtliga entréer till huset för att grannarna ska kunna passera utan att utsättas för rök. Också för att undvika att rök kommer in i lägenheterna via fönstren.

  • Samtliga fimpar ska tas med in igen eller slängas i soporna. Inga egentillverkade askkoppar ska lämnas på gården utan sådant ska tas bort direkt för allas trevnad.

  • Mata inte fåglarna! Det är trevligt med fåglar men samtidigt som man matar dessa så matar man även råttorna.

  • Tänk på att inte använda gården för sent då folk har sina bostäder/ sovrum i nära anslutning. Efter kl. 22 ska man hålla ljudnivån nere inomhus och samma gäller här.

  • Det är kul med leksaker, cyklar m.m. för barnen men alla vill inte att de ska belamra gården. Dessa saker ska förvaras inne i er bostad när barnen inte är ute och leker med dem. Alternativt i cykelrummet men då endast cyklar och inte andra leksaker.

  • Det är inte tillåtet att sätta upp egna gungor, klätterställningar, studsmattor m.m. på gården på grund av de säkerhetsföreskrifter som finns.

Tack för att Ni skapar en trevlig utemiljö!

STOCKHOLM
Anticimex

Telefon skadeanmälan: 075-245 10 00
Fastigheterna i Stockholm är försäkrade hos försäkringsbolaget Brandkontoret.

ENKÖPING
Nomor Försäkring AB
Skadeanmälan: nomor.se

Fastigheten i Enköping är försäkrad hos försäkringsbolaget Trygg-Hansa.